Afyon Kirazının Bilinmeyen Faydaları

 Merve Eren 19/05/2006 GÜNCEL/ SAĞLIK 2015
Afyon'un Sultandağı İlçesi'nde üretilen kirazların sadece meyvesinin değil, kökleri, kerestesi, kabuğu, zamkı, yaprakları, çiçekleri, çekirdeği ve meyve saplarının da değişik iş ve sektörlerde kullanıldığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Sultandağı İlçesi'nde üretilen ve tamamına yakını Fransa, Hollanda, İngiltere, Almanya ve Belçika'ya ihraç edilen kirazlar, reçel, yemek, konserve ve dondurulmuş gıda olarak da sofralarda yerini alıyor. Kirazın meyvesinin haricinde, diğer organları da değişik yerlerde kullanılıyor. Dünyanın en kaliteli mobilyası kiraz kerestesinden, en kaliteli piposu kiraz kökünden yapılıyor. Kiraz gövdesinden çıkan zamklar, şapka yapımının yanı sıra tıbbi ve kırtasiye amaçlı olarak kullanılıyor. Kiraz ağacının kabuğu, yaprakları, çiçekleri, meyveleri, meyve sapı ve çekirdeklerinden ise doğal tıbbi amaçlı insan ve hayvan tedavisinde yararlanılıyor.HER DERDE DEVAİdrar söktürücü özelliği ile böbreklerin dostu olan kiraz, vücutta biriken zehirli maddelerin karaciğer ve böbrek yoluyla dışarıya atılmasını sağlıyor. Bu sayede yaş olarak tüketilen kiraz meyvesi, ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde kullanılıyor. Kirazın bir diğer önemli özelliği ise kabızlık giderici olması. Özellikle bayat yenilen yemeklerin, pastırma, sucuk gibi gıdaların zararlarını önleyen kiraz, aynı zamanda kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını ve kanın temizlenmesini, yüzde oluşan sivilcelerin gitmesini sağlıyor. Kiraz suyunun yüz ve boyun kısımlarına sürülmesinin derideki bir takım kırışıklıkları önlediği ve giderdiği belirtiliyor. Karaciğerin dostu olan kiraz, hastalıklar sonucunda fazla ilaç tüketimi, nikotinin vücuttan atılması ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yükünü hafifleterek iyileşmesine yardım ediyor. Kirazda bulunan levüloz adlı şekerin rahat sindirilmesi nedeniyle, şeker hastaları da rahatlıkla kiraz yiyebiliyor. İçerdiği madensel tuzlar ve vitaminler nedeniyle hastalıklara karşı dayanıklılığı artıran kiraz, yapısındaki bol fosforuyla da sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlıyor. A vitamininin önemli bir kaynağı olan karoteni içeren kiraz, göz hastaları için de tavsiye edilen meyve özelliğini taşıyor.

Kategorisindeki diğer haberler

KOÜ'de Tıp Bayramı

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi'nin düzenlemiş olduğu Tıp Bayramı etkinliği, Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Daha Fazla Göster 14/03/2018 || 2039

Kanserde Erken Tanı Hayat Kurtarır

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi 212 no’lu salonda “Kocaeli Kadın Sağlığı Eğitim Projesi” hakkında bir konferans gerçekleştirildi. Konuşmacı olarak KOÜ mezunu Ebe Figen Başka...

Daha Fazla Göster 27/02/2018 || 2021

KOÜ Glütensiz Kampüs'ü Konuştu

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Savaş Ayberk Konferans Salonu'nda ''Glütensiz Kampüs ve Çölyak Nedir'' adlı etkinlik gerçekleştirildi.

Daha Fazla Göster 11/12/2017 || 2038

“Kanun Bilmemek Mazeret Değildir”

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesinde 'Tıbbi Uygulama Hataları ve Yasal Sorumluluklar' konulu birkonferans gerçekleştirildi. Kocaeli Tabip Odası öncülüğünde hazırlanan konferansta konuşmacı olara...

Daha Fazla Göster 07/12/2017 || 2019

Diyabetli Çocuklar Futbol Efsanelerine Karşı

Geçtiğimiz hafta İstanbul'da Diyabetli Çocuklar Futbol Turnuvası gerçekleştirildi. Turnuvaya A Milli Futbol Takımı eski teknik direktörü Oğuz Çetin, eski A Milli futbolcu Nihat Kahveci ve spor gazeteciliğinin u...

Daha Fazla Göster 02/12/2017 || 2035

Önce Su ve Sabun Sonra Hayata Dokun!

Kocaeli Üniversitesi  (KOÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde dün 5 Mayıs Dünya El Hijyeni kapsamında  ‘Önce su Sonra Hayata Dokun’  etkinliği düzenlendi. 

Daha Fazla Göster 05/05/2017 || 2031

Son Eklenen Haberler

En Çok Okunan Haberler