“Kanun Bilmemek Mazeret Değildir”

MUSTAFA EREN AKPINAR 07/12/2017 GÜNCEL/ SAĞLIK/ EĞİTİM 26
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesinde 'Tıbbi Uygulama Hataları ve Yasal Sorumluluklar' konulu birkonferans gerçekleştirildi. Kocaeli Tabip Odası öncülüğünde hazırlanan konferansta konuşmacı olarak KOÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başar Çolak yer aldı.

Prof. Dr. Başar Çolak sözlerine “Ne kadar özensek de hatalar yapabiliriz çünkü biz hekimler de insanız ve kusursuz değiliz.” diyerek başladı. Çolak, tedavi veya diğer bir deyiş ile tanı koyma sürecinin bir döngü olduğunu ve yapılan hataların bu aşamaların herhangi birinde ortaya çıktığını söyledi. Prof. Dr. Başar “Kanun bilmemek mazeret değildir. Eğer bir hata yapılmışsa hekimin, ben bu yönetmeliği bilmiyordum deme hakkı yoktur. Yapılan her hatadan hekim sorumludur ve bunun en büyük yüklerinden biri de tazminat davalarıdır.” dedi.

Konuşmasına hekimliğin zorluklarına değinerek devam eden Çolak, hekimliğin en önemli sorunlarından birinin de rıza (onanım) konusu olduğunu vurguladı. “Onanımın söz konusu olmadığı tek durum hayati tehlike veya acil durumlardır.” diyen Çolak, hastanın rızayı geri çekme hakkının her zaman var olduğunu belirterek sözlerini noktaladı.

Konferans, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.

“Kanun Bilmemek Mazeret Değildir”

Daha Fazla Göster 07/12/2017 || 27